Tarihçe

Vehbi Koç Vakfı tarafından “bilime evrensel düzeyde katkıda bulunmayı amaçlayan bir araştırma üniversitesi” olarak 1993 yılında kurulan Koç Üniversitesinde, 2008 yılında tıp fakültesi kurulması kararı alınmış ve 2009 yılında gerekli işlemlerin tamamlanmasıyla, Tıp Fakültesi resmen açılmıştır. İlk öğrencilerin, 2010-11 akademik yılında kabul edilmesiyle Rumelifeneri kampüsünde eğitime başlanmıştır. 2011 yılında Topkapı mevkiinde Koç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Kampüsü inşaatı başlamış ve 2014 Eylül ayında Koç Üniversitesi Hastanesi hizmete girmiştir. Böylece kuruluşundan 5 yıl sonra, Koç Üniversitesi, Rumelifeneri Kampüsü ve Araştırma Hastanesi (KUH) ile, yüksek teknoloji ile donatılmış temel araştırma altyapısına ve ileri tedavi hizmetleri sunabilecek son teknolojiyle donatılmış bir hastaneye kavuşmuştur. Tıp Fakültesi bünyesinde gerek Rumelifeneri gerekse Topkapı Sağlık Kampüslerinde üniversitenin diğer fakülteleriyle eğitim, araştırma ve hizmet alanlarında yakın bir iş birliği içinde nitelikli araştırmalar yürütülmektedir. Translasyonel Tıp Araştırma Merkezi (KUTTAM) yapılanmasıyla, Üniversite bünyesindeki araştırma laboratuvarları disiplinler arası kullanıma uygun olup tüm araştırmacıların hizmetine açıktır.

Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı, 2018 yılında kurulmuştur ve kurucu Anabilim Dalı Başkanı olarak Prof. Dr. Hakan S. Orer görev almıştır (2018-2021).

Eylül 2019’da Sağlık Bakanlığı Tıbbi İhtisas Kurulu tarafından Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı’na ‘uzmanlık eğitimi verilebilir’ yetkisi verilmiştir ve uzmanlık eğitimi verilmeye başlanmıştır.

Halen Tıbbi Farmakoloji Anabilim Başkanlığı görevini Prof. Dr. Sinem Ezgi Gülmez sürdürmektedir.

Vizyonumuz

Bilimsel düşünce ve etik davranışı rehber alarak, ilacın keşfinden klinik kullanımına kadar eğitim, araştırma ve hizmet alanlarında yaygın etki yaratmak ve rol modeli bir Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı olmak.

Misyonumuz ve Değerlerimiz

Biyolojik aktif maddelerin etkilerinin değerlendirilmesi için klinik öncesi ve sonrası her türlü araştırmayı en son teknolojiler ve yüksek etik standartlarda yaparak bilimsel bilgiyi artırmak ve bu alandaki bilgi birikimini lisans ve lisansüstü düzeyde tıp eğitimine aktararak rasyonel farmakoterapi uygulamalarını kendine güvenir şekilde yapabilen hekimler ve bağımsız araştırmacılar yetiştirilmesini sağlamak, sağlık otoriteleri ve sanayiye ilaç ve ilaç politikaları-mevzuatı konularında danışmalık yapmaktır.

Anabilim Dalımız Hakkında Genel Bilgiler

Anabilim Dalımız, temel olarak Koç Üniversitesi Rumelifeneri kampüsü Tıp Fakültesi içinde yerleşiktir. Koç Üniversitesi Sağlık Kampüsünde klinik dönemdeki stajlar ve diğer aktiviteler gerçekleştirilmektedir.

Öğrencilerimize güncel ve kanıta dayalı farmakoloji bilgisini, bütünleşmiş bir sistem ve aktif eğitim yöntemleri ile vererek hekimliğin temel yetkinliklerinden biri olan rasyonel farmakoterapi ve reçete yazma becerisini kazandırmaktayız.

Kurum içinde, bilgi birikimimiz ve kullandığımız deneysel yöntemlerimizle deneysel ve klinik konularda ihtiyaç duydukları verileri ve bilgiyi sağlamakta, danışmanlık yapmaktayız. Koç Üniversitesi’ne etik kurullar ve araştırma alt yapısıyla ilgili alanlarda ve eğitim komitelerinde görev yaparak verimliliğin artışına katkı sağlamaktayız. Uzmanlığımız ve etik duruşumuzla gönüllülerin klinik ilaç araştırmalarına (faz ve gözlemsel) katılmalarını sağlamakta, onları araştırma süresince takip etmekteyiz. TİTCK ve SGK gibi sağlık otoritelerine danışmanlık yapmakta, ülkede ilaç politikası konusunda destek vermekteyiz. TÜBİTAK ve TÜSEB gibi kuruluşlara danışmanlık yapmakta, araştırma projelerinin etkisini artıracak destek sağlamaktayız. İlaç üreticisi firmalara danışmanlık verebilmekte ve faaliyetlerinin planlanmasına ve personel eğitimine katkı sağlamaktayız.